Ταινίες

Δείτε τη λειτουργία του Διόλκου,
την χάραξη του Ευπαλίνειου Ορύγματος και πολλά ακόμη τεχνικά έργα της αρχαιότητας,
μέσα από ηχοκινητικές ταινίες

Τα μαθηματικά φέρνουν το νερό στη Σάμο

Εικονοκινητική ταινία που έγινε με πρωτοβουλία της Εταιρείας Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (ΕΜΑΕΤ) και χρηματοδοτήθηκε ευγενώς από τον Σύνδεσμο Τεχνικών Εταιριών Ανωτέρων Τάξεων (ΣΤΕΑΤ).
Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο

Διολκός (1500 χρόνια)

Εικονοκινητική ταινία που έγινε με πρωτοβουλία της ΕΜΑΕΤ (Εταιρείας Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας) και χρηματοδοτήθηκε κατά ένα μέρος από το ΤΕΕ και που αναφέρεται σε θέματα αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας στην Αρχαία Κόρινθο, όπως θέματα ναυπηγικής, λιμενικών έργων, ανυψωτικών μηχανημάτων, αρχιτεκτονικής, αντλιών, χερσαίων μεταφορών κ.ά.. Ο σκελετός της ταινίας περιγράφει την άφιξη έμφορτου πλοίου (4ος αι. π.Χ.) στον βόρειο εσωτερικό λιμένα της Κορίνθου, την ανέλκυση του πλοίου, την μεταφορά του κατά μήκος του Διολκού (μήκους 6,3km), την επανακαθέλκυση στο σημερινό Καλαμάκι, τον πλού προς τον νότιο λιμένα, στις Κεγχραιές, τη φόρτωση κορινθιακών κεραμικών προϊόντων και τον τελικό απόπλουν στο Σαρωνικό.
Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο

Δυτική οικία

Πρόκειται για μεγάλο τριώροφο κτήριο – πιθανότατα δημόσιο – της εποχής της ακμής του Μινωικού πολιτισμού στο Αιγαίο (17ος αιώνας π.Χ.). Το κτήριο διατηρήθηκε σε μεγάλο βαθμό χάρη στις στάχτες του ηφαιστείου που κάλυψαν το νησί. Στο ομοίωμα διακρίνονται οι υψηλές κατασκευαστικές τεχνικές της εποχής και η ευρεία χρήση του ξύλου στην ενίσχυση των λιθοδομών, καθώς και στην κατασκευή των πατωμάτων, των κλιμακοστασίων και των πλαισίων των πολυάριθμων ανοιγμάτων.
Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο