Απολογισμός του Συνεδρίου από το Δ.Σ. της ΕΔΑΒυΤ

Το 3ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίες, το οποίο συνδιοργανώθηκε από την Εταιρεία Διερεύνησης της Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας (ΕΔΑΒυΤ) και το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, την περίοδο 19-21 Νοεμβρίου 2024 στην Αθήνα, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, όπως δείχνουν τα στοιχεία ενός σύντομου απολογισμού:

  • Στις τρεις μέρες του Συνεδρίου, 94 επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων παρουσίασαν 58 εργασίες –ατομικά ή συλλογικά– ενώ ο αριθμός εκείνων που παρακολούθησαν τις συνεδρίες ξεπέρασε τους 350, γεγονός που δείχνει το ζωηρό ενδιαφέρον για το θέμα του Συνεδρίου.
  • Οι εργασίες που παρουσιάστηκαν κάλυψαν 30 θεματικές ενότητες βασισμένες σε πρωτογενή έρευνα.
  • Συμμετείχαν 14 Ελληνικά Πανεπιστήμια, 15 Πανεπιστήμια του Εξωτερικού και Ξένες Αρχαιολογικές Σχολές στην Αθήνα, καθώς και πολλές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.
  • Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι και η στατιστική εικόνα της ιδιότητας των ομιλητών:
    μισοί από τον χώρο των κλασικών σπουδών (αρχαιολόγοι ιστορικοί, φιλόλογοι) και μισοί από τον τεχνικό κόσμο (αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, γεωλόγοι, φυσικοί κλπ).

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν και οι συζητήσεις έδειξαν ότι το Συνέδριο πέτυχε την δι-επιστημονικότητα στην οποία στοχεύαμε (και όχι την άγονη πολύ-επιστημονικότητα, δηλαδή την απλή παράθεση απόψεων). Τα δε οφέλη που αποκομίσαμε ήταν πολλά: εξοικείωση με την ορολογία και την μεθοδολογία άλλων Κλάδων, αλλά και με τα ερωτήματα που απασχολούν κάθε πλευρά – εκείνα που τίθενται και εκείνα που προκύπτουν από συνέδρια όπως αυτό.
Οι ανακοινώσεις ήταν πυκνές, αφού στα 15 λεπτά της ομιλίας εκτέθηκε εκτεταμένο ερευνητικό έργο. Η ΕΔΑΒυΤ, αναγνωρίζοντας την εξαιρετική σημασία της διάδοσης της πληροφορίας, θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα της τα πλήρη κείμενα των ανακοινώσεων που θα πληρούν τις προϋποθέσεις της Επιστημονικής Επιτροπής καθώς και τις σχετικές οδηγίες για τη σύνταξή τους. Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν λεπτομερώς και θα έχουν άλλη μιαν ευκαιρία να εκτιμήσουν την αξία της Τεχνολογίας ως βασικής συνιστώσας του πολιτισμού, και τους νέους ορίζοντες που ανοίγονται στην Ιστορία του Πολιτισμού.
Χάρις στην κοινή προσπάθεια όλων μας, το ταξίδι στα τεχνολογικά επιτεύγματα της αρχαίας Ελλάδας κύλησε ομαλά και το επιστημονικό κέρδος που αποκομίσαμε ήταν μεγάλο.
Το Δ.Σ. της ΕΔΑΒυΤ ευχαριστεί τα πρόσωπα τα οποία ευγενώς συνήργησαν σ’ αυτήν την επιτυχία ως μέλη της Τιμητικής, της Οργανωτικής, και της Επιστημονικής Επιτροπής, καθώς και τα πρόθυμα μέλη της Γραμματείας του Συνεδρίου. Ιδιαίτερες δε ευχαριστίες οφείλονται στο Υπουργείο Πολιτισμού για την αιγίδα υπό την οποία έθεσε το Συνέδριο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για την υποστήριξη του Συνεδρίου, καθώς και το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, και τις Εταιρείες ΟΤΕ, ΑΒΑΞ, και ΤΕΡΝΑ για τις ευγενικές χορηγίες των.